Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

8 tips om je was écht schoon en zacht te houden met behulp van je wasdroger

Voor mijn vriend is het inmiddels geen geheim meer, maar de was doen en vouwen is niet bepaald mijn hobby! Met twee kinderen is er echter geen ontkomen aan. En als ik het toch moet doen, dan wil ik het als perfectionist zijnde ook goed doen!

Het is misschien suf, maar ik kan echt genieten van een stapeltje zachte handdoeken gesorteerd op kleur, kleding waaruit vlekken zijn verdwenen, een heerlijk geurend schoon laken op mijn bed of de geur van wasmiddel uit de kleren van mijn kinderen als ik ze knuffel.

Om mijn was brandschoon, zacht en lekker ruikend te krijgen, gebruik is een aantal vaste producten en manieren die ik graag met jullie deel.

Wasmachine en droger

Een schone was begint bij een wasmachine. Tegenwoordig is de keuze reuze, maar voor ons is het het belangrijkste dat hij zuinig is, er een ruime hoeveelheid was in kan en het allerbelangrijkste: dat de was er natuurlijk brandschoon uit komt. Momenteel hebben wij een Siemens Aquasercure wasmachine waar we heel erg tevreden over zijn. Er kan 8 kg was in en de energieklasse is A+++.

Toen ik zwanger was van de jongste, nu ruim twee jaar geleden, besloten we een wasdroger aan te schaffen en ik heb geen seconde spijt gehad van de aanschaf! We kochten een AEG T7DBN460 met een vulgewicht van 8 kg, zodat alle was uit de wasmachine gelijk in onze droger past. Ook onze wasdroger heeft een energieklasse van A+++. Een wasdroger is absolute een luxe, maar scheelt me enorm veel tijd. Vooral in de winter is het een echte must, als de was erg langzaam droogt op een wasrek. Bovendien kan ik de zachte handdoeken niet weerstaan!

Knibble

Een ontzettend handig hulpmiddel om de juiste wasdroger (of wasmachine) te vinden is de site Knibble; een vergelijkingssite waar je binnen no time wasdroger aanbiedingen kunt zien, en kunt zien wat de beste en voordeligste koop is. De site is onafhankelijk en daardoor krijg je een eerlijk inzicht in prijzen en aanbiedingen. Handige functies op Knibble zijn de vergelijkingstabel, waarin je twee of drie producten op gedetailleerd niveau met elkaar kunt vergelijken. Ook krijgen producten die de laagste prijs ooit hebben bereikt een speciaal label en toont de prijsgrafiek hoe en in welke mate de prijs van het product fluctueert.

Vlekken verwijderen

Zeg je kinderen, dan zeg je vlekken. Het is niet te voorkomen dat er in kinderkleding vlekken komen die soms erg hardnekkig zijn. In het verleden heb ik meer dan eens een romper moeten weggooien omdat de vlekken er door een lekkende luier niet uit gingen of omdat er op de knieën van de spijkerbroeken groene vlekken van de graszoden zaten.

Ook ik heb dure producten als Vanish geprobeerd, maar meestal had het niet voldoende effect. Iemand wees me een keer op een product wat vele malen goedkoper is en al decennia lang gebruikt wordt: ossengalzeep. Het is een ouderwets simpel blokje zeep, maar verricht echt wonderen! Voordat ik kleding in de was gooi, wrijf ik eerst ossengalzeep op de vlek en laat dat een tijdje weken. Nadat het in de wasmachine is geweest komt het er keer op keer schoon uit. Je kunt ossengalzeep ook gebruiken om je witte sneakers of gympen weer spierwit te krijgen. Het is echt top spul wat ik iedereen kan aanraden!

Schone was uit de wasmachine. Vlekken verwijderen met ossengalzeep.
Witte was wit houden

Naar verloop van tijd zie je vaak dat witte was een grauwe kleur of vlekken krijgt. Dit is enorm zonde, maar ook hier heb ik weer een mooi product voor. Bij elke was gooi ik een schepje baking soda. Baking soda wordt voor allerlei toepassingen gebruikt en is een natuurlijk product. Je was blijft bij toevoeging van baking soda niet alleen mooi wit, maar het verwijderd ook nare luchtjes.

Zachte was

Ik weet dat het een luxe is, maar er is niets fijner dan je af te drogen met een zachte handdoek of het dragen van zachte stoffen. Het bekendste product om je wasgoed zacht te maken is wasverzachter. Het nadeel van wasverzachter is echter dat de resten zich snel ophopen in je wasmachine en wasdroger en dat het vaak duur is. Een goedkoper en minstens even goed alternatief is azijn. Azijn ruikt niet bepaald lekker als je de geur opsnuift uit de fles, maar eenmaal gewassen, is deze geur verdwenen. Je was ruikt super fris, het maakt je was goed schoon én je wasmachine.

Kleding statisch

Afgelopen winter was onze kleding enorm statisch. Kleding wordt statisch door elektrische lading die zich ophoopt in de kleding vanwege droogte en frictie. In de winter droog ik bijna alle kleding in de droger, dus dit is de grote boosdoener. Toch is dat geknetter en de statische lading makkelijk uit je kleding te halen. Dit doe je door je kleding met een scheut wasverzachter of azijn te wassen.

Mocht je kleding na deze maatregelen nog steeds statisch geladen zijn, dan kan het ook helpen een volledig metalen kleerhanger door je kleding te halen, of wasverzachter op je kleding te spuiten. Je moet dan 1 deel vloeibare wasverzachter en 30 delen water mengen.

Dekbedden en kussens wassen

Het is wel zo fris om een keer in de zoveel tijd je dekbedden en kussens te wassen. Het nadeel is alleen, dat als je je dekbedden en kussens wast, het fluffy gehalte verdwijnt en de voering zich op plekken gaat ophopen. Om dit te voorkomen hoef je maar één ding in je droger te gooien: een tennisbal (en liever nog 2 of 3 tennisballen). Zo blijven je dekbedden en kussens lekker luchtig en je was droogt nog sneller ook!

Je wasmachine schoonmaken

Wist je dat je wasmachine erg vuil kan worden? Hoe vaker je op lage temperaturen wast, hoe meer vuil zich ophoopt in je wasmachine. Kalkaanslag en aangekoekte zeepresten met vet verzamelen zich niet alleen in het zeepbakje, maar ook in de machine zelf. Het vervelende hieraan is dat je was ook vies kan worden of kan gaan stinken. Dit voorkom je, door regelmatig je wasmachine te reinigen.

Je wasmachine reinigen is heel simpel en het is het beste om dit 1-2 keer per maand te doen. Allereerst reinig je het zeepbakje (wat je uit de machine kan halen) en maak je de rubberen randen in de deur schoon met een vochtige doek. Om de machine vanbinnen te reinigen, gooi je een kopje natuurazijn of half kopje baking soda in de lege trommel en draai je een wasprogramma van 90 C.

Je wasdroger schoonmaken

Wat voor je wasmachine geldt, geldt ook voor je wasdroger en is misschien nog wel belangrijker! De droger staat namelijk met stipt op 1 van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Hete lucht en stof zijn een perfecte combinatie voor het ontstaan van brand.

Om brand te voorkomen, is het belangrijk dat je het stof regelmatig uit het stoffilter verwijderd. De stoflaag verwijder je na elke wasbeurt en de stof die achterblijft in het stoffilter en tussen de rubbers van de deur, verwijder je regelmatig met je stofzuiger. Ook de condensor (het roestvrijstalen rooster) moet je regelmatig reinigen. Dit doe je door hem schoon te spoelen onder stromend water.

Tot slot is het belangrijk om ook af en toe de trommel in de wasdroger schoon te maken, omdat hier stiekem een dun laagje wasverzachter op kan komen. Je reinigt de trommel door een microvezeldoekje vochtig te maken met schoonmaakazijn en de binnenkant van de trommel af te nemen.