Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Aziatische plaattaart – het favoriete recept van Laura

Posted In:koken, recept

Een tijdje geleden kwam ik met het idee om mensen om mij heen en volgers te vragen of zij hun favoriete recept op Go Mommy Go wilde delen. Het leek mij een leuke manier om nieuwe recepten te ontdekken én de receptenindex van GMG uit te bereiden. Vandaag trapt Laura af met een verrassend Aziatische plaattaart!

Laura is Amsterdamse moeder met een grote liefde voor koken én eten. Vandaar dat ze zelf een blog heeft: Lekker Plan, wat één grote liefdesverklaring is aan lekker eten en avonturen. Ze is gek op Aziatische smaken dus daar omheen verzint ze graag recepten. Al kun je ook allerlei andere heerlijke gerechten op haar blog vinden!

Recept Aziatische plaattaart met Shiitake

Shittake

Hoe ver reikt jouw kennis van eetbare paddenstoelen? Ik kom eerlijk gezegd niet veel verder dan (kastanje) champignons en de paddenstoelenmelange die ik in een bakje bij de supermarkt haal. Dankzij Laura is daar nu een nieuwe paddenstoel bijgekomen: de Shiitake.

Take betekent in het Japans ‘paddenstoel’ en Shii is de naam van de Pasaniaboom. Hierop wordt de paddenstoel gekweekt.

De Shiitake een eetbare paddenstoel (het vruchtlichaam van een zwam) die voornamelijk voorkomt op Chinese en Japanse bodem en veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Hij behoort tot één van de de duurste paddenstoelen. Door Shiitakes te drogen krijgen ze een nog betere smaak en geur. En wist je dat deze paddenstoelen ook gebruikt worden vals geneesmiddel? Zo zouden ze voor een betere weerstand zorgen. Dat wordt regelmatig Shiitakes eten!

Heb je zin in een recept zonder teveel poespas? Deze Aziatische plaattaart is net even anders dan je gewend bent en ontzettend lekker!

KeukenDifficultyEenvoudig
Hoeveelheid4 personen
Bereidingstijd5 minsKooktijd30 minsTotale bereidingstijd35 mins
 1 rol bladerdeeg
 10 g gedroogde shiitake paddenstoelen
 400 g champignons
 2 sjalotjes
 1 teen knoflook
 1 ei
 verse koriander
 zout
 neutrale olie
1

Leg de Shiitakes in een bakje en giet er kokend water op tot ze onder staan. Zet minstens 15 minuten aan de kant om te weken. Hoe langer, hoe meer smaak!

2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

3

Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Halveer de plakjes.
Haal de shiitake uit het water (bewaar het water!) en snijd ze in ongeveer even grote stukjes als de champignons.

4

Snipper de sjalotjes.

5

Laat een koekenpan met zware bodem warm worden en giet er een scheutje olie in. Voeg de sjalotjes toe en bestrooi ze met een beetje zout. Bak tot de sjalotjes zacht zijn.

6

Pers de knoflook en voeg die toe.

7

Doe de champignons en Shiitakes bij de sjalotjes in de pan en hussel goed om.

8

Spreid de champignons uit in één laag en sprenkel er twee eetlepels van het Shiitake vocht overheen.
Bak de paddenstoelen zonder verder husselen op vrij hoog vuur tot ze bruin zijn aan de onderkant.

9

Schep de champignons om en bak ook de andere kant tot die bruin is.

10

Leg het bladerdeeg in een rechthoek voor je. Kerf met een bot mesje rondom een lijn op een paar centimeter afstand van de rand, maar snij niet helemaal door het deeg heen. Je hebt nu een grote rechthoek gekerfd. Prik in de grote rechthoek een flink aantal gaatjes, zodat het deeg niet te ver rijst.

11

Strooi wat zout over de champignons en hussel ze door elkaar. Vergeet niet te proeven!
Schep de gare champignons op de rechthoek die je net hebt ingeprikt en spreid ze netjes uit.

12

Smeer het los geklopte ei op de kale rand bladerdeeg.

13

Schuif de plaattaart in de hete oven en bak tot hij goudbruin is.

De verpakking van het bladerdeeg vertelt je hoe lang dat ongeveer duurt; meestal zo;n 20 minuten.

14

Haal de gare plaattaart uit de oven en strooi er korianderblaadjes over. Snijd de taart in stukjes en eet warm.

Wij bij Lekker Plan thuis eten hem graag als licht hoofdgerecht met witlofsalade met veel appel en walnoten!

Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

 1 rol bladerdeeg
 10 g gedroogde shiitake paddenstoelen
 400 g champignons
 2 sjalotjes
 1 teen knoflook
 1 ei
 verse koriander
 zout
 neutrale olie

Bereidingswijze

1

Leg de Shiitakes in een bakje en giet er kokend water op tot ze onder staan. Zet minstens 15 minuten aan de kant om te weken. Hoe langer, hoe meer smaak!

2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

3

Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Halveer de plakjes.
Haal de shiitake uit het water (bewaar het water!) en snijd ze in ongeveer even grote stukjes als de champignons.

4

Snipper de sjalotjes.

5

Laat een koekenpan met zware bodem warm worden en giet er een scheutje olie in. Voeg de sjalotjes toe en bestrooi ze met een beetje zout. Bak tot de sjalotjes zacht zijn.

6

Pers de knoflook en voeg die toe.

7

Doe de champignons en Shiitakes bij de sjalotjes in de pan en hussel goed om.

8

Spreid de champignons uit in één laag en sprenkel er twee eetlepels van het Shiitake vocht overheen.
Bak de paddenstoelen zonder verder husselen op vrij hoog vuur tot ze bruin zijn aan de onderkant.

9

Schep de champignons om en bak ook de andere kant tot die bruin is.

10

Leg het bladerdeeg in een rechthoek voor je. Kerf met een bot mesje rondom een lijn op een paar centimeter afstand van de rand, maar snij niet helemaal door het deeg heen. Je hebt nu een grote rechthoek gekerfd. Prik in de grote rechthoek een flink aantal gaatjes, zodat het deeg niet te ver rijst.

11

Strooi wat zout over de champignons en hussel ze door elkaar. Vergeet niet te proeven!
Schep de gare champignons op de rechthoek die je net hebt ingeprikt en spreid ze netjes uit.

12

Smeer het los geklopte ei op de kale rand bladerdeeg.

13

Schuif de plaattaart in de hete oven en bak tot hij goudbruin is.

De verpakking van het bladerdeeg vertelt je hoe lang dat ongeveer duurt; meestal zo;n 20 minuten.

14

Haal de gare plaattaart uit de oven en strooi er korianderblaadjes over. Snijd de taart in stukjes en eet warm.

Wij bij Lekker Plan thuis eten hem graag als licht hoofdgerecht met witlofsalade met veel appel en walnoten!

Plaattaart