Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

De ultieme no-nonsense baby uitzetlijst

De babyuitzet bij elkaar zoeken… zelfs nu ik voor de tweede keer moeder wordt is het een dingetje. Laat staan als je voor het eerst moeder wordt! Er staan genoeg baby uitzetlijsten online, daar ligt het probleem niet, maar elke uitzetlijst bevat weer andere items. Dus wat is nou echt noodzakelijk om aan te schaffen? Hoe zorg je dat je je niet ziek koopt en na verloop van tijd blijkt dat je de helft niet nodig hebt?

 

Baby on a budget

Toen ik voor het eerst moeder werd bleek al snel dat ik het in mijn eentje ging doen. Dat betekende automatisch ook dat ik de babyuitzet in mijn eentje bij elkaar moest zoeken. Al was het soms meer sprokkelen, want als studerende moeder moest ik de gehele uitzet bij elkaar te zien krijgen van mijn studiefinanciering terwijl ook de vaste lasten betaald moesten worden. Best een uitdaging kan ik je vertellen, al zorgt het er absoluut voor dat je geen overbodige luxe dingen gaat kopen. Ik kan dan ook geen enkel item bedenken wat ik na de geboorte van Maxim niet heb gebruikt.

De ultieme no-nonsense baby uitzetlijst

Nu ik voor de tweede keer zwanger ben en de ene na de andere lijst met overbodige items voorbij zag komen, besloot ik zelf een lijst samen te stellen: de ultieme no-nonse baby uitzetlijst! Samengesteld met mede-moeders, onder andere uit mijn uitgerekend groepje op Facebook. Een lijst waar sowieso geen spullen op staan die je niet gaat gebruiken en waar heel duidelijk op staat wat noodzakelijk is om in huis te hebben, wat handig is en wat luxe/ extra is. Met deze lijst weet je zeker dat je goed zit en dat je geen geld gaat verspillen! Een baby is namelijk al duur genoeg.

 

De ultieme no-nonsense babyuitzet lijst 2017
Klik hier om de lijst te downloaden zodat je gelijk kunt afvinken wat je in huis hebt!

 

Hoe de lijst is samengesteld

Zoals ik al eerder zei is deze lijst samengesteld door (ervaren) moeders. Hieronder heb ik bij elk onderdeel kort aangegeven waarom bepaalde producten wel noodzakelijk zijn en waarom andere producten gewoon handig zijn of luxe volgens deze moeders. Uiteraard blijft het persoonsgevoelig wanneer iets als noodzakelijk wordt gezien en wanneer als handig. Waar je in ieder geval wel van op aan kunt is dat als je alle noodzakelijke spulletjes van deze baby uitzetlijst aanschaft, je een heel eind (al dan niet helemaal) op weg bent en dat je er zeker van kunt zijn dat je genoeg in huis hebt voor de komst van je kleintje. Je kunt het uiteraard zelf zo budget proof maken als dat je zelf wilt!

Babykamer

Allereerst de babykamer. Het belangrijkste is dat je baby een bedje heeft om in te slapen. Je kunt er voor kiezen om alleen een ledikant aan te schaffen. Dan ben je gelijk klaar voor sowieso de komende 2 jaar. Een wieg of co-sleeper is optioneel. Wij hebben een wieg bij ons op de slaapkamer staan zodat ons kleintje de eerste maanden bij ons kan slapen. Dit wordt aangeraden in verband met hechting en een verlaagde kans op wiegendood, maar is niet noodzakelijk. Als je een ruime slaapkamer hebt, zou je ook het ledikant in je kamer kunnen zetten.

De meeste ouders schaffen een commode aan. Het is een handige plek om de baby aan te kleden en te verschonen en ideaal omdat dit ook op een goede hoogte voor jou is. Daarnaast biedt een commode genoeg opbergruimte voor al het textiel. Zo heb ik bij mijn eerste de eerste maanden geen kledingkast gehad omdat ik in de commode ruimte genoeg had. Een kledingkast is dus handig, maar wederom vaak niet noodzakelijk.

In huis

Zoals je ziet heb ik alle items bij ‘in huis’ als handig of luxe gemarkeerd. Een box is handig om je handen vrij te hebben en om dit een zo fijn mogelijk plekje te maken voor je baby kun je hier een matrasje en boxkleed in leggen. Of je een babyfoon moet aanschaffen is de vraag. Is je huis erg gehorig, dan zul je de baby vast snel genoeg horen huilen. Heb je een groot huis, dan is het wellicht fijn om een babyfoon in huis te hebben zodat je zeker weet dat je kleintje niet een halfuur ligt te huilen.

Wat ik echt als extra zie zijn een wipstoeltje en kinderstoel. Een wipstoeltje is leuk om in te spelen en voor mama & papa om je handen vrij te hebben, maar het is verre van noodzakelijk. In een kinderstoel kan je baby toch niet, zolang hij of zij niet goed zelfstandig kan zitten dus deze aankoop kun je ook uitstellen. Tenzij je een kinderstoel koopt met een babyschaal waar je baby in kan liggen natuurlijk.

Slapen

Een bedje moet uiteraard ook aangekleed worden. Het belangrijkste is een goed matras. De keuze is ook reuze wat betreft matrasjes, dus ik raad je aan om zelf eens rond te kijken. De consumentenbond heeft in ieder geval de Aerosleep 2 in 1 Sleep safe als best getest. Om het matras te beschermen kun je er een molton overheen doen. Je kunt het ook niet doen, maar dan zit je wel sneller met vlekken in het matras als je baby bijvoorbeeld een lekkende luier heeft. Je kunt ook gebruik maken van een matrasbeschermer. Let er dan wel op dat je deze niet onder het hoofdje legt voor voldoende luchtcirculatie! Over het matras gaat een hoeslakentje. Het is verstandig om in ieder geval 2 à 3 hoeslakens in huis te hebben zodat je genoeg verschoningen hebt. Dit geldt ook voor lakentjes. Qua dekens zijn 1 of 2 dekens meer dan voldoende heb ik ervaren. Doordat er een lakentje onder ligt, wordt een deken niet snel vies.

Verder is het noodzakelijk om twee aluminium kruiken in huis te hebben. De kraamzorg zal hier ook op letten bij de intake! De kruiken kun je in hydrofiele luiers wikkelen of je kunt twee kruikenzakken kopen. Bij Hema of Babydump heb je deze voor een zacht prijsje.

Kleding

Kijken hoeveel kleding je aanschaft voor de baby vind ik misschien nog wel 1 van de lastigste dingen. Ik vind het zonde als ik zoveel heb dat de baby alles maar 1 keer aan kan of zelfs niet, maar je moet natuurlijk wel genoeg hebben. Daarnaast weet je natuurlijk ook niet of en hoeveel kleertjes je van je visite gaat krijgen.

De kleding die op deze uitzetlijst staat is dus echt het minimum wat je in huis moet hebben. Wat rompertjes en 2 à 3 setjes kleding in maat 50 voor als je een kleine baby hebt. De meeste baby’s zullen sowieso wel eerst even in maat 50 passen. Daarnaast vind ik het fijn om in maat 56 in ieder geval rompertjes voor 1 week te hebben en 4 à 5 setjes kleding zodat je niet elke dag hoeft te wassen. Of je lange of korte mouwen aanschaft blijft ook zo’n lastig verhaal. Mijn zoontje werd in november geboren en daardoor was het vrij simpel: ik had gewoon warme kleertjes nodig met lange mouwen. Nu ik een september baby verwacht is het een stuk lastiger, want het kan hoogzomer zijn, of eind september al wat frisser. Een tip die ik in ieder geval kan meegeven is verschillende laagjes te kopen.

De ultieme no-nonsense baby uitzetlijst

Voeding

Bij het onderdeel voeding hangt het er voornamelijk vanaf of je flesvoeding, borstvoeding of misschien wel beide gaat geven. Wat je in ieder geval in huis ‘moet’ hebben zijn monddoekjes voor als je kleintje een mondje voeding (of meer…) teruggeeft en vitamine D druppels. Afhankelijk van of je flesvoeding gaat geven of borstvoeding gaat kolven en (deels) met de fles gaat geven, zijn een flessenverwarming en magnetronsterilisator handig, maar niet noodzakelijk. Zo kun je een flesje prima klaarmaken met gekookt water en flesjes uitkoken in een pannetje water of schoon laten maken door je vaatwasser.

Ga je borstvoeding geven? Zorg dan dat je in ieder geval zoogcompressen in huis heb tegen lekkende borsten en vitamine K-druppels. Vitamine K zit wel in een flesvoeding, maar niet in borstvoeding. Wat ik sterk kan aanraden is voedingsbh’s aan te schaffen omdat deze gewoon erg makkelijk in gebruik zijn. Desalniettemin is het niet onmogelijk te voeden met een normale bh. Ga je ook kolven? Dan heb je een kolfapparaat nodig, bewaardoosjes/zakjes voor de melk en uiteraard flesjes.

Ga je flesvoeding geven? Dan heb je uiteraard sowieso flesvoeding en flesjes nodig. Zorg dat je in ieder geval 1 pak flesvoeding in huis hebt. Daarnaast zijn een flessenborstel handig omdat normale afwasborstels soms te groot zijn en is een melkpoedertorentje handig om precies de juiste hoeveelheid flesvoeding af te meten en mee te nemen als je op pad gaat.

Verzorging

Dan zijn we aangekomen bij sectie verzorging. Eigenlijk spreken deze producten wel voor zich. Zo kun je met een baby nou eenmaal niet zonder (wasbare) luiers, billendoekjes, billencrème etc. Bij hydrofiele luiers zeg ik altijd: daar heb je er nooit genoeg van! Ik gebruikte ze om af te drogen, om onder het hoofdje te leggen in het wiegje, ledikantje, in de kinderwagen en in de box, als spuugdoek, als slabber bij de eerste hapjes en ga zo maar door. Een stuk of 12 hydrofiele luiers is wat mij betreft een minimum want je zult merken hoe snel ze er doorheen gaan!

Ook geven de meeste ouders aan dat een aankleedkussen (plus hoezen) onmisbaar is. Je kindje ligt er veilig op, ook als ze gaan proberen te rollen. Een bad met standaard is ook erg handig en goed voor je rug. Overigens had ik zelf ook een tummy tub (een soort grote emmer). Deze vul en leeg je net wat sneller als een babybadje en het geeft baby’s het gevoel van weer terug in de baarmoeder zijn. Bij mijn eerste was het in ieder geval echt een succes!

Dingen zoals luieremmers, washandjes, badcapes en haarborsteltjes zijn handig, maar je zult ze misschien niet missen als je het niet in huis hebt. Als je je aan een budget moet houden, zou ik deze spulletjes niet kopen of op een later moment als blijkt dat je het toch nodig hebt. Wat betreft het fopspeentje: altijd handig om in huis te hebben! Sommige baby’s hebben namelijk een grote zuigbehoefte. Al zou het ook goed kunnen dat je al een speentje uit zo’n leuke zwanger/baby doos hebt.

Onderweg

Tot slot de spulletjes die je nodig hebt voor onderweg. Bijna elke ouder zweert bij het gebruik van een kinderwagen. Je kindje ligt comfortabel en warm, je kunt hem overal naartoe rollen en volladen met boodschappen. Maar misschien kies jij wel voor een draagzak- of doek? Ook prima! Het is maar net wat je zelf het prettigste vindt. En of je een autostoeltje moet aanschaffen, dat hangt er natuurlijk maar net van af of jij en/of je partner een rijbewijs en auto in het bezit hebben.

Last but not least: de luiertas. De ene moeder kan niet zonder en kiest een mooie verzorgingstas uit die ze helemaal vol gooit met benodigde babyspulletjes. De andere moeder gebruikt gewoon haar eigen handtas en stopt hier een verschoningsmatje + luieretuitje met benodigdheden in. Het is maar net wat je zelf prettig vindt!

 

Wat kan jij echt niet missen van deze lijst?