Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Hoe warm moet je je baby kleden voor bedtijd?

Soms is het best lastig te bepalen hoe je kindje moet kleden als het naar bed gaat. Is een pyjamaatje niet te warm op een warme zomernacht of is een slaapzak alleen voldoende als de temperatuur buiten tegen het vriespunt zit? Twijfel jij hier vaak ook over? Lees dan snel deze tips!

Hoe je baby zijn temperatuur regelt

Een baby regelt zijn temperatuur vooral via het hoofdje. Doordat het hoofdje in verhouding met de rest van het lichaampje groot is, koelen baby’s sneller af. Vanaf 2 à 3 maanden kunnen baby’s hun lichaamstemperatuur goed regelen. In de eerste maanden geldt de regel dat je pasgeboren baby 1 laagje meer aan moet dan jij zelf en binnen geen mutsje op, maar buiten wel.

Als je het lastig vindt om te bepalen of je kindje het warm of koud heeft, kun je het beste met de rug van je hand voelen in het nekje. Als je kindje zweet heeft je hij het te warm, wat betekent dat je een laagje kleding uit moet doen of een dekentje moet verwijderen.

Hoe warm moet het kamertje zijn?

Professionals raden een slaapkamertemperatuur tussen 16-20° C aan. Nog beter is een temperatuur van 18° C. Meestal wordt gezegd dat de omgevingstemperatuur voor je kindje beter wat lager kan zijn, dan te hoog. Het is beter je kind later extra toe te dekken met een deken of een extra laagje aan te doen, dan de verwarming aan te zetten.

Over het algemeen geldt: voelt je kindje koud aan in het nekje, trek dan een extra laagje kleding aan of voeg een deken toe. Voelt je kindje erg warm of zweet het, verwijder dan een laagje of deken. Hou hierbij wel in gedachten dat je kindje het beter wat kouder dan warm kan hebben. Een hoge lichaamstemperatuur door teveel kleding of door teveel dekens, kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Je baby kleden voor bedtijd met behulp van TOG-waarden

Let op: een slaapzak staat gelijk aan een deken.

TOG-waarde

In het Verenigd Koninkrijk is het al jaren heel normaal om bij ieder slaapzakje of beddengoed te vermelden wat de TOG-waarde is. TOG staat voor Thermal Overall Grade en het geeft aan in hoeverre een textielstuk lichaamswarmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18° C. Om daarin een goede balans te vinden kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen.

In Nederland zijn er helaas heel veel merken en winkels die de TOG-waarde niet vermelden. Merken die dit wel heel netjes doen zijn bijvoorbeeld Ergopouch, Babyboum en Next Direct.

Om toch een schatting te kunnen maken naar hoe warm je je baby moet kleden, is hier een overzicht met gemiddelde TOG-waarden van babytextiel:

Rompertje zonder of korte mouw: 0.2 TOG
Laken: 0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen: 1.0 TOG
Oude deken (1 laag): 1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag): 2.0 TOG
Dekbed: 8.0 TOG
Zomerslaapzak: 0.3 – 1.0 TOG
Winterslaapzak: 2.5 – 3.5 TOG
Inbakerdoeken: 0.2 – 2.9 TOG

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer zodra de baby zijn lichaamstemperatuur op peil houdt:

0,5 TOG – bij een kamertemperatuur boven de 26 °C (alleen een luier gebruiken)
1,0 TOG – bij een kamertemperatuur tussen 23 en 24 °C (een luier met laken of luier met romper)
2,0 TOG – bij een kamertemperatuur van 20 tot 22 °C (een babydeken met laken en evtentueel romper)
2,5 TOG – bij een kamertemperatuur van 16 tot 19 °C (een slaapzak, babydeken met laken of overtrek en eventueel romper)

Photo credit: D.Clow – Maryland