Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Hoeveel en wat voor kleding moet je in huis hebben voor je pasgeboren baby?

Toen ik zwanger was van mijn eerste, vond ik één van de moeilijkste dingen het inschatten van hoeveel babykleding ik moest kopen. De items die werden genoemd op uitzetlijsten vond ik vrij summier, maar de kledingkast volhangen met 30 setjes leek me ook wat overbodig. Een baby groeit immers razendsnel uit de eerste maatjes! En dan is daar nog het fenomeen herfst-, winter-, lente- en zomerbaby. Koop je lange mouwen of korte, broekjes met korte of lange pijp?

Nu ik moeder ben van twee jongens, die in twee verschillende seizoenen zijn geboren, heb ik wel een idee wat je sowieso aan babykleding in huis moet hebben voor een pasgeboren baby. Noem het een basisset babykleding waarmee je zeg maar de eerste drie maanden prima doorkomt. Om jou uit de brand te helpen, heb ik voor elk seizoen een kleding basisset lijstje gemaakt.

Herfstbaby basisset kledingHerfstbaby

Laten we beginnen met het seizoen wat er nu aan zit te komen; de herfst. Met het veranderende klimaat is het best lastig om een herfstbaby te hebben, heb ik gemerkt. In september (en soms zelfs begin oktober) kan het nog aardig warm zijn. Aan de andere kant kan het soms ook al flink koud aanvoelen.

Daarom is het verstandig om rompers met korte mouw en met lange mouw aan te schaffen en dan een stuk of 10. Als het slechts fris is, kun je een romper met korte mouw onder een shirt met lange mouw doen, als het al flink wat kouder is kun je een romper met lange mouw onder een long-sleeve doen. Loopt de temperatuur echt nog een keer goed op, dan kun je alleen een romper (met korte of lange mouw) aandoen in combinatie met een broekje.

Qua kledingsetjes raad ik aan shirts met lange mouw aan te schaffen en broekjes met lange pijp. Bij een meisje kun je natuurlijk ook voor een jurkje met maillot/ legging te gaan of shirtje + rokje en maillot of legging. Tegenwoordig heb je ook veel jumspuits met lange pijp en lange mouw. In totaal zou ik 2 á 3 setjes in maat 50 kopen en 4 á 5 in maat 56/62. Zo kun je even vooruit en heb je genoeg verschoningen als een luier lekt of als je baby spuugt.

Het is verstandig een vestje en jasje in maat 56 te kopen. Beter iets te groot, dan te klein. Je kunt de mouwen eventueel nog oprollen. Het vestje kun je aan doen als het nog niet echt koud is, het jasje als het wel koud is. Daarnaast kan een vestje natuurlijk ook nog over een shirt.

Dan de accessoires. Met 5 paar sokjes kom je een heel eind. Een paar slofjes is altijd handig als de temperatuur laag is, als je baby niet in zijn bedje ligt. Je baby moet na geboorte altijd een mutsje op, omdat hij zijn temperatuur nog niet goed kan reguleren en dit via het hoofdje gaat. Voor binnen (of als het niet koud is buiten) zou ik een katoenen mutsje kopen. Daarnaast zou ik nog een gebreid of gevoerd mutsje kopen voor buiten, als het al wat kouder is.

Lees ook: door middel van strippen de bevalling opwekken

Winterbaby basisset kleding

Winterbaby

Naarmate het kouder wordt en het kwik soms zelfs onder 0 zakt, zul je je baby ook warmer moeten aankleden.

Zo is het verstandig alleen rompers met lange mouwen te kopen. Daarboven kun je je kindje een katoenen shirtje met lange mouwen aan doen, of een wat dikkere trui, zodat hij het lekker warm heeft. Ook hier geldt weer dat je een meisje natuurlijk ook een jurkje met maillot aan kunt doen of een (gebreide) jumpsuit. Mocht het in een keer toch heel erg warm worden, dan is een t-shirt zo gekocht!

In de winter is het voor een baby fijn als hij een lekker warm broekje of legging aan heeft. Hij ligt immers heel de dag.

Over een katoenen shirtje kan je je baby een dun katoenen vestje aantrekken. Is het écht koud, dan is een gebreid vestje of een vestje met teddy-voering lekker warm.

Dan de (noodzakelijke) accessoires. Overdag en ‘s nachts trek je je kindje sokjes aan en als je naar buiten gaat of als hij echt koude voetjes heeft, kun je slofjes aan doen. Je pasgeboren baby moet ook binnen nog een mutsje op. Hiervoor kun je een katoenen mutsje gebruiken. Dit is in principe ook voor buiten voldoende, als het jasje van je baby een capuchon heeft. Heeft het jasje dit niet, dan is het slim om een gebreid mutsje op te doen. Dit is net even wat warmer.

Tot slot moet je baby een warm jasje hebben. Tegenwoordig heb je lekkere warme teddy jasjes of jasje gemaakt van nepbont. Hier blijft je baby lekker warm in. Je kunt eventueel ook nog een winterpakje kopen voor als de temperatuur onder 0 zakt, maar in principe is een een warm jasje met een goed dekentje en lakentje over de beentjes, goed genoeg in de kinderwagen.

Lentebaby basisset kledingLentebaby

Qua kledinguitzet voor je baby, lijken die van de herfst en lente wel een beetje op elkaar. Het enige verschil is dat je in de lente langzaam al wat korte mouwen kunt invoeren.

Om zowel op warmte als kou voorbereid te zijn is het verstandig om rompers met korte- en lange mouw te kopen. Je kunt dan afwisselen met shirtjes. Is het een frisse lentedag, dan doe je je baby een romper en shirt met lange mouw aan. Is het een warme lentedag, dan kun je je baby een korte romper aan doen met shirt met lange mouwen.

In de lente zal je pasgeboren baby voornamelijk nog shirts (of jurkjes, of jumpsuits) met lange mouwen dragen. Hij heeft het zeker in het begin nog snel koud.

Hetzelfde geldt voor broekjes. Koop broekjes met lange pijpen en kies voor broekjes met dunne en wat dikkere stof. Een meisje kun je een jurkje met maillot of legging aan doen. Wordt het echt een warme lentedag, dan kun je als je baby al een paar weken oud is, met een beetje geluk de maillot of legging uit doen.

Ik raad je aan om een katoenen vestje te kopen, wat je je baby kunt aantrekken als het wat frisser is. Daarnaast zal je baby in de lente nog vaak een jasje dragen. Omdat het soms al wel wat warmer is, kun je in plaats van een echt dik winterjasje, ook een gevoerd vest als jasje gebruiken.

Ook nu moet je kindjes meestal sokjes aan om koude voetjes tegen te gaan. Slofjes mag, maar is vaak niet echt nodig. Wel moet je pasgeboren baby buiten sowieso een mutsje op. Een katoenen mutsje is in dit geval voldoende en het is altijd handig om een reserve exemplaar in huis te hebben.

Zomerbaby basisset kledingZomer

Yes, je kan je baby luchtige kleding en zomerse kleuren aantrekken! Althans, als je baby een paar weken oud is en zichzelf goed op temperatuur kan houden. Het lijkt een beetje raar, maar een pasgeboren baby moet nog steeds goed aangekleed worden. Aan een shirt met lange mouwen of lange broek moet je in de zomer zelf niet denken, maar je pasgeboren baby heeft het wel nodig!

We beginnen wel makkelijk. Je hoeft namelijk alleen rompers met korte mouw aan te schaffen. Qua shirtjes ligt het net even wat anders: zorg ervoor dat je in de kleinste maatjes lange mouwen hebt. De shirtjes in maat 56/62 mogen een korte mouw hebben.

Voor de onderkleding geldt eigenlijk hetzelfde. In de kleinste maatjes koop je broekjes met lange pijpen. In de maten 56/62 kun je ook broekjes met korte pijp kopen. Het makkelijke bij meisjes is dat je ook in de kleine maatjes rokjes kunt kopen, als je je dochter daaronder een maillot laat dragen. Wordt het echt warm, dan kan die maillot weer uit!

Als je met je pasgeboren baby naar buiten gaat, zal hij misschien nog een vestje over een lange mouw aanmoeten als hij zich nog niet goed warm kan houden. Heeft je newborn een shirtje met korte mouw aan omdat het erg warm is, dan is het toch fijn om een vestje te hebben. Het vestje hoeft in de zomer niet dik te zijn. Een jasje is ook niet nodig, een reserve vestje is misschien wel handig.

Om die kleine voetjes warm te houden is het handig om een aantal paar sokjes in huis te hebben. Vaak is dit in de zomer voldoende warm en hoef je geen slofjes te kopen.

En ook bij een pasgeboren zomerbaby geldt: buiten altijd een mutsje op. Je moet dus sowieso 1 mutsje in huis hebben en dit mag een katoenen mutsje zijn. Ook is het in de zomer handig om een zonnehoedje te kopen zodat je baby niet continu met zijn bolletje in de zon zit.