Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Hyperemesis Gravidarum: wanneer het niet blijft bij gewone zwangerschapsmisselijkheid

Posted In:zwangerschap
Zwanger zijn is voor veel vrouwen een van de mooiste ervaringen in hun leven. Je buikje tot grote ronde buik zien groeien, je kindje voelen bewegen… er zijn weinig dingen in het leven zo magisch als een baby 9 maanden lang laten huisvesten in jouw lichaam en vervolgens geboren zien worden. Zwanger zijn staat ook vaak gelijk aan klachten die je even door moet gaan, zoals bijvoorbeeld die vervelende ochtendmisselijkheid in de eerste drie maanden. Maar wat als het niet bij ochtendmisselijkheid blijft? Wat als zwanger zijn geen ziekte is, maar wel een ziekte genaamd Hyperemesis Gravidarum veroorzaakt?

 

Wat is Hyperemesis Gravidarum?

Hyperemesis Gravidarum (HG) is een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Regelmatig ‘s ochtends boven de pot hangen en veel misselijk zijn in het eerste trimester is vervelend, maar vaak wel te behappen. Echter, als je HG hebt blijft het niet bij een enkele keer overgeven. Bij Hyperemesis Gravidarum is er sprake van een constant overheersende misselijkheid waarbij je niet even op de pauze-knop kunt drukken, met overgeven als gevolg. Heel erg veel overgeven. Wat in sommige gevallen van ernstige HG kan resulteren in ondervoeding en uitdroging waardoor een ziekenhuisopname onvermijdelijk is. En zo kan het zomaar zijn dat blijdschap vanwege een positieve zwangerschapstest, binnen no time kan omslaan in wanhoop en verdriet.

HG herkennen

Ongeveer 60 tot 80% van de zwangere vrouwen ervaart (ochtend)misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap. Bij 2% daarvan is er sprake van overmatig braken en ernstige misselijkheid – Hyperemesis Gravidarum. Maar wanneer is de misselijkheid en het overgeven niet meer normaal? De volgende klachten kunnen duiden op HG:

– Heel erg veel overgeven. Soms meer dan 20 keer per dag
– Moeilijk of geen eten en vocht binnen kunnen houden
– Veel afvallen (meer dan 5% van je gewicht)
– Last van extreme vermoeidheid
– Overgevoeligheid voor bepaalde prikkels zoals geuren, licht en geluid
– Niet meer normaal kunnen functioneren
– Symptomen van uitdroging zoals zeer weinig plassen en donkere urine
– Klachten die niet verminderen na het eerste trimester

Hyperemesis Gravidarum Extreme Zwangerschapsmisselijkheid

Bron

 

Wat zijn de oorzaken?

Omdat er nog steeds weinig onderzoek wordt gedaan naar Hyperemesis Gravidarum is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wat waarschijnlijk meespeelt zijn de hormoonveranderingen in de zwangerschap. Als je een meerlingzwangerschap hebt, heb je ook een grotere kans op HG. Ook kan stress invloed hebben en klachten verergeren. Tot slot is de kans op HG bij een volgende zwangerschap 75%. Veel vrouwen met HG gaan zich in het tweede trimester beter voelen, maar er zijn ook vrouwen die 9 maanden lang ernstig ziek zijn.

Omgaan met HG als zwangere

Dealen met Hyperemesis Gravidarum is waanzinnig lastig. Een vrouw die HG heeft, heeft vaak niet alleen met fysieke klachten zoals uitdroging, ondervoeding en ziekenhuisopnames te maken, maar soms met psychische klachten. De helft van je zwangerschap ziek zijn of zelfs 9 maanden lang heeft een enorme impact, soms ook nog na de bevalling. Daarbij komt kijken dat het voor buitenstaanders vaak niet te begrijpen is hoe ziek je wel niet kunt zijn. “Je bent zwanger, niet ziek” of “Zoveel vrouwen die zwanger zijn, zijn wel eens misselijk” zijn helaas vaak gehoorde uitspraken die tot veel verdriet kunnen zorgen. Veel vrouwen met HG voelen zich onbegrepen en alleen. Toch zijn er een aantal dingen die je als zwangere vrouw kunt doen:

– Leg aan mensen in je omgeving uit wat je hebt. Niet iedereen zal misschien even begripvol reageren, maar inzicht in de situatie kan voor meer begrip zorgen.
– Licht je verloskundige of gynaecoloog in als je het vermoeden hebt dat je Hyperemesis Gravidarum hebt. Hij of zij kan je informatie geven of medicijnen voorschrijven die de misselijkheid en het overgeven eventueel kunnen verminderen. Het kan ook zo zijn dat je een infuus krijgt om vocht te krijgen en wat aan te sterken. Laat het je verloskundige of gynaecoloog ook weten als je psychische klachten ervaart. Hij of zij kan je in contact brengen met een psycholoog voor gesprekken.
– Vraag hulp aan familie en vrienden voor bijvoorbeeld het huishouden of de zorg voor je kind(eren).
– Zoek contact met lotgenoten. Stichting Zeer Ernstige Zwangerschapsmisseijkheid (ZEHG) heeft een Facebookpagina en een besloten praatgroep (klik hier). Misschien kun je steun vinden bij vrouwen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt en tips krijgen. Ik heb hier als zwangere met HG veel aan.
– Probeer op goede momenten/ dagen te doen waar je echt plezier uit haalt. Dat kan de babykamer klaarmaken of winkelen zijn, maar sommige vrouwen vinden het ook fijn om wat met de kinderen te doen of in huis wat schoon te maken.

Tips voor de omgeving

Ook voor de omgeving kan HG erg moeilijk zijn. Je vrouw, dochter of vriendin is ontzettend ziek en je ziet haar elke dag zwakker worden. Vaak weet de omgeving niet goed hoe ze kunnen helpen. Daarom zijn hier wat tips:

– Bied hulp aan. Bijvoorbeeld in het huishouden of door op de kinderen te passen. Rust kan soms al veel goeds doen bij vrouwen met HG.
– Heeft ze wel ergens zin in? Maak dat dan lekker voor haar klaar of haal het. Iedere hap eten en elk slokje drinken is meegenomen! En heeft ze er toch geen zin meer in of geeft ze gelijk weer over, geef jezelf niet de schuld!
– Ga af en toe langs, als ze aangeeft dat ze dit toch fijn vindt. Als je zo ziek bent dat je continu op bed ligt, kan je je enorm geïsoleerd en alleen voelen.
– Stuur regelmatig een berichtje. Je hoeft niet altijd te vragen hoe het gaat want soms blijft het weken onveranderd. Een gezellig gesprek over iets anders kan ook voor de nodige afleiding zorgen.
– Ga er niet gelijk vanuit dat het beter gaat, als ze een opleving of goede dag heeft. Het kan zomaar zijn dat 1 goede dag tegenover 5 slechte dagen staat waarin ze weer dagenlang overgeeft. Als bijvoorbeeld niet-partner-zijnde weet je niet hoe een vrouw met Hyperemesis haar dagen doorkomt.
– Neem af en toe wat leuks voor haar of de baby mee als je langsgaat of stuur een kaartje. Dit kan enorm veel steun geven en het gevoel dat er met haar meegeleefd wordt.
– Verdiep je in Hyperemesis Gravidarum en deel je gewonnen informatie met de omgeving.
– Ken je iemand in je omgeving met HG? Het delen van onderstaande infographic op social media kanalen, toont dat je je verdiept en meeleeft. Dit kan erg fijn zijn voor de zwangere dame in kwestie.

 

Deel jij deze infographic die ik heb gemaakt voor Stichting ZEHG ook op je social media kanalen om meer bekendheid voor deze slopende ziekte te verwerven?

Infographic Hyperemesis Gravidarum (HG)

 

Bron afbeelding