Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom

Toen ik ruim vier jaar geleden moeder werd van M. was mij al snel één ding duidelijk: ik ga geen achterbank-kind creëren! En dat is waarom mijn vierjarige – in tegenstelling tot veel andere kinderen van zijn leeftijd – nog niet lid van een club is en hij zijn hobby’s niet buitenshuis bij een vereniging uitoefent.

Achterbank-kind

De term achterbank-kind klinkt jou misschien niet meteen bekend in de oren. Het begrip werd door hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen geïntroduceerd. Zeker nu Maxim naar de basisschool gaat en ik als jonge moeder steeds vaker in contact kom met andere ouders, zie ik dat er zeker een kern van waarheid zit.

Achterbank-kinderen zijn kinderen die door hun ouders de hemel in worden geprezen. Alles wat ze doen is geweldig. Ze worden door ouders met de auto naar school gebracht en van school gehaald en naar de voetbalvereniging of muziekschool gereden. De week wordt volgepland met activiteiten en kinderen worden continu geëntertaind.

Wat mij tevens op valt is hoe jong kinderen al lid zijn van een club of vereniging. Peuters die al naar voetbal-of dansles gaan zijn geen uitzondering. Tegen de tijd dat ze 5 of 6 jaar zijn zitten ze op een sport, zwemles en wordt ergens ook nog een creatieve hobby beoefend. Ouders hebben het er maar druk mee: het rijden van hot naar her om hun kind overal op tijd te droppen. Maandag gaan ze na schooltijd naar zwemles, woensdagmiddag moet er bij een vriendje gespeeld worden, donderdag wordt er gevoetbald en in het weekend wordt er iets met het gezin buitenshuis gedaan.

Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom - Achterbank-kindBron

Ik doe er niet aan mee

Maxim is 4,5 jaar oud en is nog niet lid van een club of vereniging. Hij gaat naar school en sinds een aantal weken wordt er wel eens door een vriendje gevraagd of hij mag spelen. Toegegeven: ik heb me wel eens afgevraagd of ik Maxim misschien ook op dansles of Voetjebal moest zetten. Wat interactie met leeftijdsgenootjes is nooit weg en ik ben ook echt van mening dat het goed kan zijn voor kinderen om in teamverband dingen te doen. Echter, na het delen van mijn hersenspinsels met mijn vriend en ouders ben ik tot de conclusie gekomen dat ik – buitenstaander of niet – het nog niet nodig vind om Maxim al allerlei verplichtingen mee te geven.

Ik ben namelijk van mening dat kinderen tegenwoordig nog maar zo kort echt kind kunnen zijn. Ik weet nog hoe ik pas in groep 6 een keer huiswerk mee kreeg van de meester. Tegenwoordig moet je niet raar opkijken als kinderen al in groep 3 of 4 opdrachten mee naar huis krijgen. Kinderen krijgen steeds vaker op jonge leeftijd verplichtingen en verantwoordelijkheden. Dat laatste is niet per se verkeerd: het zal je verbazen hoe vroeg je kinderen al wat verantwoordelijkheid kunt meegeven. Die verplichtingen, daar ben ik dan weer niet zo’n fan van. Maxim gaat nu een halfjaar naar de basisschool waar hij het ontzettend naar zijn zin heeft. Toch is die overgang van van het grootste gedeelte van de week thuis zijn, naar de basisschool gaan waar je nog maar 2 keer per dag mag buiten spelen en je netjes aan de regels moet houden best een life changing verandering. Ik vind het belangrijk dat Maxim eerst aan deze leefstijl went, alvorens hem op te zadelen met andere activiteiten en verplichtingen.

Mijn kind is niet lid van een club en dit is waarom: ik wil geen achterbank-kind creëren!

Zwemles

Zodra M. 5 jaar is zal ik hem opgeven voor zwemles. 5 jaar blijkt voor het leren zwemmen de beste leeftijd te zijn. Na zijn verjaardag zal hij niet meer vrij zijn op vrijdag en ook die dag naar school moeten. Pin me er niet op vast, maar ik heb voor nu het gevoel dat 5 dagen school in combinatie met 1x per week zwemles meer dan genoeg is voor een vijfjarige. Op die manier blijft er tijd over om met vriendjes of nichtjes te spelen. Daar kan hij ook mee voetballen, dansen of zingen. Knutselen doet hij erg graag met zijn moeder en ik trek met liefde de knutselspullen uit de kast om weer wat creatiefs tevoorschijn te toveren. Daarnaast geeft de tijd thuis hem ook de gelegenheid om te vervelen. Iets wat erg goed is voor kinderen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ze worden er creatief van en ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren zichzelf te vermaken.

Eén hobby buitenshuis

Thuis hadden mijn ouders altijd een soort regel: we mochten allemaal één (betaalde) hobby buitenshuis hebben. Zo begonnen ik en mijn tweelingzus met blokfluitles. Later ruilde mijn zus de lessen bij de muziekschool in voor een potje ballen bij de lokale voetbalclub en ik verving de blokfluit voor een keyboard. Eenmaal op de middelbare school gingen we beide op stijldansen en dit heb ik nog een aantal jaar gedaan. De regel zorgde ervoor dat we genoeg tijd hadden om met vriendinnen te spelen en later huiswerk te maken.

Nu ik erop terug kijk vind ik dit een prima regel. Niet alleen omdat een lidmaatschap bij een club geld kost, maar dus ook vanwege de bovengenoemde redenen. Ik denk dat zodra Maxim klaar is met zwemles, hij van ons wat proeflessen bij verschillende sportclubs of bijvoorbeeld bij de muziekschool mag gaan doen zodat hij zelf kan kijken wat hij leuk vindt.

Nee, ik ben niet het type moeder wat een achterbank-kind creëert. Ik ben er tamelijk allergisch voor en doe niet mee met de ‘trend’, maar wat andere ouders doen, dat mogen ze natuurlijk helemaal zelf weten!

Vanaf welke leeftijd wordt of werd jouw kind lid van een club of verenging?