Zo maak je je kind mediawijs en hou je controle over het mediagebruik van je kind
Het is algemeen bekend dat kinderen tegenwoordig vroeg mediawijs zijn. Ik weet nog hoe het, toen ik naar de middelbare school ging, normaal was dat kinderen rond hun 12e levensjaar hun eerste mobieltje kregen. We liepen toen allemaal met de super hippe Nokia 3310. Toen kon je daar natuurlijk nog niet veel mee, behalve bellen, smsen en een spelletje snake spelen. Het belangrijkste was dat je bereikbaar was! Hoe zit dat nu? Wat is een normale leeftijd om je kind zijn of haar eerste mobiel te geven en hoe hou jij als ouder controle over het mobiel- en mediagebruik?
Jong, jonger, jongst
Mijn oudste zoon is 5 jaar. Ik kan niet voor andere ouders spreken, maar ik vind hem nog veel te jong om een eigen mobiel geven. Een speelgoedtelefoon kan hij krijgen, that’s it! Ik perk schermtijd sowieso in. Hij kijkt natuurlijk wel eens tv, maar hij zit bijvoorbeeld sporadisch op de tablet die wij hebben. Hij heeft er simpelweg ook erg weinig interesse in.
Om me heen zie ik wel dat kinderen steeds vroeger een mobiel krijgen. Sommige kinderen hebben met 4 jaar al een eigen (kinder)tablet om spelletjes op te spelen of YouTube filmpjes op te kijken en ik heb ook gezien dat kinderen van 7 jaar een eigen mobiel hebben. Ik sta hier persoonlijk niet achter, maar iedere ouder heeft een eigen manier van opvoeden. Wat ik me wel kan voorstellen is dat je als betrokken ouder, wel in de gaten wilt houden wat je kind nou eigenlijk allemaal op die mobiel doet. Met wie belt hij of zij? Welke apps worden er gebruikt? Hoeveel tijd zit je kind op zijn mobiel?
De eerste mobiel
Natuurlijk denk ik nu al eens na over wanneer mijn jongens hun eerste mobieltje zullen krijgen. Wij vinden het een mooi moment voor een mobiel, als ze naar de middelbare school gaan zodat ze bereikbaar zijn. Wellicht geven we ze voor die tijd een reserve telefoon van ons, als ze een dagje weg zijn bijvoorbeeld. De vraag die ik mezelf echter wel eens stel is: is dat nog haalbaar in de tijd waarin we leven? Ik kan me zomaar voorstellen dat er hier tig discussies bij het avondeten zullen volgen op het moment dat Maxim bijvoorbeeld 10 jaar is, al zijn vriendjes al een mobiel hebben en hij niet. Dat blijft lastig; geef je toe zodat je kind niet ‘achterblijft’ (want je wil niet dat hij hier om gepest zal worden), of hou je je poot stijf en blijf je bij je principes? Lastig, lastig!
Wat ik in ieder geval belangrijk vind, is dat zodra mijn zonen echt deel gaan nemen aan het digitale tijdperk waar we nu in zitten, wij als ouders inzicht hebben in het mediagebruik en ook het een en ander kunnen controleren.
Inzicht in mediagebruik
Gelukkig is dit nu al mogelijk door dat app ‘GrownHub’ die Startup van de maand is geworden. Grownhub heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Dit doen ze door middel van hun app, waarmee ze ouders ondersteunen met het mediawijzer maken van hun kinderen. Met de app is mogelijk om de mobiel van de ouder te koppelen aan de mobiel van het kind.
Op die manier kun je bijvoorbeeld schermtijd instellen (voor doordeweeks en het weekend), maar ook instellen dat je kind een bepaalde tijd voor bedtijd, niet meer op zijn of haar mobiel kan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je kind veel beter slaapt, als het 30 minuten voordat het gaat slapen niet meer op een scherm kijkt.
Andere functies die de app heeft zijn de volgende: bekijken welke apps er worden gebruikt, ongewenste apps blokkeren, het heeft een internet- en toestelpauze knop, maar ook de mogelijkheid om extra tijd op de mobiel toe te voegen als wijze van beloning.
Tips
Wat ik ook leuk aan GrownHub vind, is dat de app ouders bij praat over de laatste apps, de app ouders tips geeft en voorziet van info van pedagogische professionals. Het daagt je uit om na te denken over het mediagebruik van je kind en hierover in gesprek te gaan, zodat je kind verantwoordelijk met social media, mobiels en dergelijken leert om te gaan.
Download de app (tijdelijk) gratis!
Ben je nieuwsgierig geworden? Mooi! GrownHub is op zoek naar mensen die de app willen testen en hen willen voorzien van feedback. Zo kunnen ze met jouw input de app verder ontwikkelen en een app maken die écht toegevoegde waarde heeft. Ga snel naar de website om de app (Android of iOS) te downloaden.




