In de herfst en winter zou ik het het liefste elke dag eten: stoofpeertjes! Naast warme chocomelk of een kopje thee en een lekkere punt appeltaart, vind ik niets meer bij de koude maanden passen als stoofpeertjes. Maar… dan wel op originele wijze met wijn en specerijen! Vandaag deel ik mijn recept voor kruidige stoofpeertjes met een stroperige siroop en speculaascrumble. Mmmm!
Een heerlijke recept voor stoofperen zoals ze horen te smaken, mét een twist: speculaascrumble
Schil de peren met een dunschiller. Schil van boven naar beneden zodat de peertjes er straks netjes uit zien. De steeltjes laat je zitten.
Pak een ruime pan en doe hier de stoofperen, kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs en rietsuiker in. Voeg tot slot de wijn toe. Zorg dat de peertjes helemaal onder staan. Is dit niet het geval met de wijn, voeg dan wat water toe.
Breng het aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag.
Stoof de peren in 1,5 uur gaar.
Als de peertjes de gewenste gaarheid hebben, schep je de peren uit de pan. Laat ze in een schaal afkoelen.
Giet het overgebleven sap door een zeef zodat je de kruidnagels, kaneelstokjes en steranijs eruit kunt halen. Het sap giet je terug in de pan.
Laat het sap inkoken tot een stroperige siroop. Zet het vuur niet te hoog want dan zal het sap bitter worden.
Serveer de stoofperen met de siroop overheen en maak er eventueel wat crumble bij of serveer het met een bolletje ijs.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in kleine blokjes.
Voeg in een kom de bloem, speculaaskruiden en suiker aan de boter toe. Kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg.
Vet een ovenschaal in strooi hier de deegkruimels en de havermout in.
Bak de crumbles zo’n 20 minuten in de oven lichtbruin en gaar.
Strooi tot slot wat amandelschaafsel over de crumble heen en bak het geheel nog 5 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Bereidingswijze
Schil de peren met een dunschiller. Schil van boven naar beneden zodat de peertjes er straks netjes uit zien. De steeltjes laat je zitten.
Pak een ruime pan en doe hier de stoofperen, kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs en rietsuiker in. Voeg tot slot de wijn toe. Zorg dat de peertjes helemaal onder staan. Is dit niet het geval met de wijn, voeg dan wat water toe.
Breng het aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag.
Stoof de peren in 1,5 uur gaar.
Als de peertjes de gewenste gaarheid hebben, schep je de peren uit de pan. Laat ze in een schaal afkoelen.
Giet het overgebleven sap door een zeef zodat je de kruidnagels, kaneelstokjes en steranijs eruit kunt halen. Het sap giet je terug in de pan.
Laat het sap inkoken tot een stroperige siroop. Zet het vuur niet te hoog want dan zal het sap bitter worden.
Serveer de stoofperen met de siroop overheen en maak er eventueel wat crumble bij of serveer het met een bolletje ijs.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in kleine blokjes.
Voeg in een kom de bloem, speculaaskruiden en suiker aan de boter toe. Kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg.
Vet een ovenschaal in strooi hier de deegkruimels en de havermout in.
Bak de crumbles zo’n 20 minuten in de oven lichtbruin en gaar.
Strooi tot slot wat amandelschaafsel over de crumble heen en bak het geheel nog 5 minuten in de oven.