Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Hoe om te gaan met de zon en je kind?

Dat de zon steeds vaker schijnt is natuurlijk heerlijk en ik denk dat je er ook niemand over zult hoort horen klagen. Toch is het opletten geblazen met kleintjes. Zeker in Maxim zijn geval omdat hij in januari brandwonden heeft opgelopen en dit wat consequenties met zich mee brengt als het zonnig is.

 

Zo mag een kind wat verbrand is geweest het eerste jaar eigenlijk het liefste niet in de zon komen omdat hij veel sneller verbrand. Eerder schreef ik al dat ik mezelf er steeds aan moest herinneren om hier bij stil te stil te staan, maar inmiddels is het gewoon geworden. Vandaag deel ik mijn tips ‘hoe om te gaan met de zon en je kind’ die ik heb toegespitst op Maxim maar eigenlijk nuttig zijn voor iedere ouder.

 

1. Smeer je kind altijd in en het liefste met factor 50. Ik gebruik voor Maxim de zonnebrandcrème van Nivea en Lidl en deze werken beide perfect; Maxim is nog nooit verbrand. Omdat hij brandwonden heeft gehad, smeer ik hem altijd in, dus ook als we even op de fiets gaan of als hij in de schaduw zit.

Note: de meningen van experts over insmeren met zonnebrandcrème verschillen constant. De ene keer wordt er gezegd dat je je kind wel moet insmeren, de andere keer wordt er gezegd dat je je kind beter niet kunt insmeren vanwege schadelijke stoffen in de crème. Enerzijds wordt er gezegd dat je het beste 1 keer met een hoge factor kunt smeren en anderzijds dat je regelmatig moet smeren. Voor mij geldt dat ik Maxim 1 keer goed insmeer (tenzij hij in het water is geweest, dan doe ik het nog een keer). Vooralsnog gaat dit perfect. Je kindje in de schaduw laten zitten en spelen is eigenlijk het beste. Een kind wat super bruin ziet ziet er op het eerste gezicht super schattig en gezond uit, maar is het wel zo gezond? Iedereen moet zijn of haar eigen mening hierover vormen en beslissen voor zijn of haar kind maar wellicht is het een idee om er wat over te lezen 🙂

 

2. Zorg dat je kind zoveel mogelijk in de schaduw zit. Op die manier weet je zeker dat hij of zij niet verbrand en bovendien biedt het verkoeling. Als je naar het strand gaat kun je bijvoorbeeld een parasol of tentje meenemen waar je kind onder/ in kan spelen.

 

3. Zorg dat je kind zo vaak mogelijk kleding aan heeft. Dit helpt natuurlijk ook tegen verbranden. Je kunt kiezen voor een romper met mouwtjes, een shirtje maar je hebt ook speciale ‘suits’ of shirtjes die zelfs bescherming bieden tegen uv-straling en ook lekker blijven zitten als je kind nat wordt.

 

4. Neem altijd iets van een hoedje of petje mee. Soms is de zon feller dan je denkt en hoofdbedekking geeft wat bescherming. Je hebt hoedjes waarbij er in de nek een flapje stof zit (geen idee hoe ik het anders moet verwoorden) waardoor ook het nekje niet verbrand. Ze zijn misschien niet heel cool om te zien, maar bieden wel bescherming.

 

5. Als je kind nog veel in de wandel- of kinderwagen zit, kun je je kind in de schaduw laten zitten door een grote hydrofiel aan de kap te bevestigen. Nog handiger is een dooky (weet ik uit eigen ervaring) die je op elke kinderwagen of buggy kunt klikken en kunt oprollen. Ze zien er ook nog eens leuk uit!

Hema ijsjesvorm
Hema ijsjesvorm

6. Geef je kind voldoende te drinken. Ook kindjes zweten met warm weer veel en verliezen op die manier veel vocht. Eten is minder belangrijk als drinken! Als je kind niet zo’n grote drinker is kun je zelf een ijsjesvorm vullen met lekkere (gezonde) dingen. Geloof me, dat gaat er bij elk kleintje wel in 😉

– Dit artikel bevat affiliate links –