Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Recept: uiensoep en croûte met Zwitserse Gruyèrekaas

Posted In:koken, recept

Als je nog nooit uiensoep op hebt, denk je bij het zien van dit gerecht op een menukaart waarschijnlijk niet gelijk: lekker! Echter, dat is het wel! In een goede uiensoep komt de uitgesproken scherpe smaak die uien normaal gesproken hebben namelijk niet zo naar voren. Zodra de herfst haar intrede doet, is dit één van de eerste soepen die ik sta te koken. Heerlijk met een bladerdeeg dakje en Zwitserse Gruyèrekaas!

Het geheim van een goede uiensoep is dat je de uien langzaam op laag vuur bakt met wat suiker. Hierdoor verliezen ze die scherpe smaak en geur die je ogen doet tranen en karameliseren ze, waardoor ze een mooie zoete smaak krijgen. Een goede uiensoep bevat uiteraard een ruime hoeveelheid uien. Voor 4 ruime kommen, gebruik ik maar liefst 700 gram uien. Het is de enige groentesoort die je in de soep zult vinden.

De lekkerste variant vind ik de Franse met een goede hoeveelheid Zwitserse Gruyèrekaas. Je kunt Franse uiensoep zo serveren dat er op de bodem een stokbroodje met Gruyèrekaas wordt gelegd en daar de soep over wordt geschonken, of je kunt hem net zoals ik met een dakje maken: en croûte. Hierbij schenk je de uiensoep in een kom, je strooit er een flinke hoeveelheid geraspte kaas op en dekt de kom af met een plakje bladerdeeg wat je in de oven lekker krokant laat worden. Voor de bouillon gebruik ik groentebouillon van een tablet én gevogeltefond. Dit geeft de soep een nog rijkere smaak.

Ik zou zeggen: waag je eens aan dit recept. Het is niet moeilijk om te maken, laag in calorieën en bovendien erg lekker!

KeukenDifficultyEenvoudig
Hoeveelheid4 personen
Bereidingstijd25 minsKooktijd25 minsTotale bereidingstijd50 mins
 700 g uien
 350 ml gevogeltefond
 650 ml rundvleesbouillon (tablet)
 4 blaadjes bladerdeeg
 70 g Gruyèrekaas
 1 teentje knoflook
 1 ei
 2 el melk
 2 tl gedroogde tijm
 2 el suiker
 1 snufje zout
 1 stokbrood
1

Snij de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en hierin bak de uien met de tijm, suiker en zout in ongeveer 15 minuten goudbruin.

2

Maak 650 ml bouillon van een rundvleestablet en giet deze met de gevogeltefond bij de uien. Breng aan de kook.

3

Als de soep eenmaal aan de kook is, draai je het vuur laag en laat je de uiensoep ongeveer 10 minuten met deksel erop zachtjes koken.

Laat de soep na het koken afkoelen in de pan of in een platte schaal als je het sneller wil laten afkoelen.

4

Verdeel de lauwe soep over soepkommen die geschikt zijn voor de oven en strooi hier de geraspte Gruyèrekaas over. Hou nog een klein beetje over voor op het dakje.

5

Leg over elke soepkom een plak bladerdeeg en druk het bladerdeeg goed aan bij de randen.

Meng het los geklopte ei met de melk en bestrijk het deeg. Strooi er vervolgens nog wat geraspte kaas over.

6

Zet de soepkommen in de voorverwarmde oven en bak het deeg in circa 25 minuten goudbruin.

7

Serveer de uiensoep met stokbrood.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

 700 g uien
 350 ml gevogeltefond
 650 ml rundvleesbouillon (tablet)
 4 blaadjes bladerdeeg
 70 g Gruyèrekaas
 1 teentje knoflook
 1 ei
 2 el melk
 2 tl gedroogde tijm
 2 el suiker
 1 snufje zout
 1 stokbrood

Bereidingswijze

1

Snij de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en hierin bak de uien met de tijm, suiker en zout in ongeveer 15 minuten goudbruin.

2

Maak 650 ml bouillon van een rundvleestablet en giet deze met de gevogeltefond bij de uien. Breng aan de kook.

3

Als de soep eenmaal aan de kook is, draai je het vuur laag en laat je de uiensoep ongeveer 10 minuten met deksel erop zachtjes koken.

Laat de soep na het koken afkoelen in de pan of in een platte schaal als je het sneller wil laten afkoelen.

4

Verdeel de lauwe soep over soepkommen die geschikt zijn voor de oven en strooi hier de geraspte Gruyèrekaas over. Hou nog een klein beetje over voor op het dakje.

5

Leg over elke soepkom een plak bladerdeeg en druk het bladerdeeg goed aan bij de randen.

Meng het los geklopte ei met de melk en bestrijk het deeg. Strooi er vervolgens nog wat geraspte kaas over.

6

Zet de soepkommen in de voorverwarmde oven en bak het deeg in circa 25 minuten goudbruin.

7

Serveer de uiensoep met stokbrood.

Uiensoep met bladerdeeg dakje