Afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Weer in het schoolritme met behulp van een taken schema + gratis printable

De scholen zijn weer begonnen! Hier in het zuiden althans. Mijn oudste zoon heeft zijn eerste schooldag er weer op zitten en ik kan je vertellen dat niet allen hij hier, maar stiekem zijn ouders ook, heel erg aan toe waren. Hoe je het ook went of keert, kinderen zijn gebaat bij structuur en in de zomervakantie laat je als ouders vaak de teugels wat vieren, om ze vlak voor het einde van de zomervakantie weer wat aan te trekken. Dat hebben wij althans gedaan, om onze zoon weer aan het ‘normale leven’ te laten wennen. Dat hebben we onder anderen gedaan met een takenschema, waar ik je graag wat meer over vertel.

Als ik heel eerlijk ben merken wij als ouders direct verandering als Maxim niet naar school gaat door vakanties. Het is alsof hij de regels thuis dan even is vergeten en als een echte kleuter ons als ouders behoorlijk test. Dat hoort natuurlijk bij de leeftijd, want op deze manier ontdekken ze hoe ver ze kunnen gaan, maar ook voor zichzelf op te komen. Dit jaar gingen wij in de zomervakantie niet op vakantie en dan is het best een uitdaging om vermaak te vinden voor je kind. Daarom is Maxim regelmatig bij familieleden gaan logeren en spelen. Dolle pret, want daar mag natuurlijk meer als thuis! Dat merkte niet alleen hij, maar ook wij. Om de overgang van vakantie en 6 weken lang niets moeten, naar school niet te groot te maken, besloot ik 2 weken voor zijn eerste schooldag dat het goed was voor Maxim als we alvast weer een beetje in het schoolritme gingen zitten.

Dat hield in: alles op vaste momenten doen, de regeltjes weer in stand houden en Maxim zelfstandig dingen laten doen en wat taken geven. Om dat laatste wat kracht bij te zetten, besloot ik die taken te visualiseren door middel van een takenschema. Ik betrok hem bij het ontwerp-proces van het schema zodat hij al enthousiast werd en bedacht samen met hem welke taken hij zou kunnen uitvoeren. Daar horen normale dingen bij zoals tanden poetsen en lief slapen (soms nog een dingetje hier), maar bijvoorbeeld ook zelfstandig spelen (hij speelt het liefste met papa of mama samen), opruimen en helpen de tafel te dekken. Als hij genoeg taken had uitgevoerd, kreeg hij zijn zelfbedachte beloning.

Alle begin is moeilijk en daarom werden er in de eerste week helaas niet genoeg kruisjes gehaald. Hij wilde als beloning graag met mij naar de bioscoop, maar dat is dus iets voor op een later moment geworden. Wat we wel merken is dat het schema een stuk achter de deur is voor Maxim om zijn taken uit te voeren en sneller te luisteren als we hem waarschuwen. Elke avond voordat hij gaat slapen kijken we welke taken hij voltooid heeft.

Misschien loop jij als ouder ook wel tegen het feit aan dat het ritme en de structuur een beetje zoek is geraakt in de zomervakantie en wil je de drie r’s (rust, reinheid en regelmatig) graag terugbrengen. Omdat het schema hier zo’n succes is en echt bewustwording bij Maxim heeft gecreëerd, heb ik een printable gemaakt in drie ontwerpen, die je gratis kunt downloaden en uitprinten.

Om het schema een groot succes te laten worden heb ik nog wat tips:

  • Laat je kind zelf één van de ontwerpen kiezen. Zo wordt hij of zij hopelijk al een beetje enthousiast.
  • Betrek je kind bij het bedenken van de taken/ verantwoordelijkheden.
  • Kies taken die bij de leeftijd van je kind passen. Zo kan een driejarige zelf uitkleden, de wc-rollen aanvullen, helpen de tafel af te ruimen en ga zo maar door. Een vijf-jarige is een stuk zelfstandiger en kan bijvoorbeeld zijn bed netjes opmaken ‘s ochtends of zelf een boterham smeren.
  • Laat je kind de beloning kiezen. Wil hij of zij een cadeautje uitkiezen? Stuur het dan een beetje door alvast een bedrag af te spreken.
  • Laat wat speling over met het aantal kruisjes wat je kind moet halen. Zo vind Maxim het erg moeilijk om zijn luier ‘s nachts droog te houden en dat is wel een taak. In totaal kan je kind 42 kruisjes verdienen. Maxim heeft een speling van 10 kruisjes. Dat aantal wordt terug geschroefd als hij vaker genoeg kruisjes gaat halen.
  • Herinner je kind regelmatig aan het schema. Bijvoorbeeld door overdag te vragen of hij nog taakjes heeft die hij moet doen.
  • Kies een vast moment op de dag uit om kruisjes te zetten op het schema. Wij doen dit voor het slapen.
  • Is je kind nog wat jonger? Dan kun je het schema nog duidelijker te maken door icoontjes te tekenen bij de taken.
  • Hang het schema op een plek waar je kind het regelmatig ziet.

Veel succes! Laat je me weten of het schema effect heeft gehad?

 

Klik op de afbeelding om het schema te downloaden.

 

Taken schema zeemeermin

Taken schema wild printable