Volgend jaar gaan we Sinterklaas en pakjesavond anders vieren!
Sinterklaas zit waarschijnlijk weer in zijn luie stoel te genieten van zijn oude dag en deze mama is stiekem blij dat de Sinterklaas hectiek weer voorbij is. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de sinterklaastijd ontzettend leuk voor de kinderen, maar ben blij als alles weer bij het oude is.
Chaos
Want zodra het Sinterklaasjournaal op tv verschijnt, zijn mijn kinderen een beetje boel van de leg. Het is bijvoorbeeld geen uitzondering als M. om 5 uur naast ons bed staat om te kijken of hij iets in zijn schoen heeft gekregen. De kinderen zijn continu hyper, met een absolute uitspatting rond pakjesavond. En ondanks dat ik ze goed opvoed, is het ineens doodnormaal om cadeaus te krijgen. Of om te vragen of er nog meer komt.
Meer, meer, meer
Vooral dat laatste begint me steeds meer tegen te staan. Het is tegenwoordig allemaal zo materialistisch! Vanaf dat M. klein was, heb ik met mezelf afgesproken dat mijn kinderen nooit zomaar allerlei cadeaus zouden krijgen. Natuurlijk kan er af en toe wat verdiend worden. Zo mocht M. een cadeautje uitkiezen toen hij zindelijk was en toen hij met een mooi rapport thuis kwam. Op verjaardagen en Sinterklaas na, krijgen mijn kinderen tussendoor geen cadeaus van ons. Ik heb ook bij familie aangegeven dat ik liever niet heb dat ze steeds cadeautjes geven als ze op visite komen.
Ten eerste omdat ik wil dat ze weten dat spullen geld kosten en dat je niet alles kunt kopen wat je leuk vindt en graag wilt hebben. Ten tweede omdat ze moeten leren wat de waarde van geld is en dat ze zelf moeten sparen. En tot slot omdat ik niet wil dat heel het huis bezaaid ligt met zoveel speelgoed, dat de kinderen het overzicht kwijtraken en door de hoeveelheid niet meer weten waar ze me moeten spelen.
Het sluipt er in
En toen was het moment daar, dat ook de goedheiligman ons huis aan deed. In de eerste jaren kreeg Maxim een mooi aantal cadeaus. Dat was ook niet zo moeilijk, want als alleenstaande moeder kon ik het me niet permitteren om honderden euro’s aan cadeaus uit te geven. Daarnaast nam alleen mijn familie de rol als Sinterklaas op zich.
Nu zijn we twee kinderen rijk enhebben we iets meer te besteden. Daarnaast wordt Sinterklaas niet alleen met mijn familie gevierd, maar ook met mijn schoonfamilie. Dat merken we, want het aantal cadeaus per kind is ongeveer verdubbeld.
Terwijl ik dit artikel typ kijk ik naar de hoeveelheid speelgoed die mijn kinderen afgelopen vier weken vergaard hebben. Ik weet mijn god niet waar ik het allemaal moet laten! Ik ben het overzicht kwijt en mijn kinderen ook. Het helpt ook niet echt dat M. eind november jarig is en door zijn verjaardag en kinderfeestje ook al een hoop cadeaus heeft gekregen.
Waar de kinderen tot een maand terug best een tijdje met iets konden spelen, is dat nu een ander verhaal. Er wordt 30 min met Lego wordt gespeeld en er vervolgens een spel uit de kast getrokken wordt. Weer een kwartier later wordt het spel vervangen door potloden en tekenpapier. Er is zoveel uit te kiezen en toch weet vooral de oudste vaak niet waar hij mee moet spelen. Er is simpelweg teveel keuze.
Voor nu ga ik dus een tijdelijke oplossing hanteren en een deel van het speelgoed opbergen of om de zoveel tijd wisselen. Zo wordt de keuze iets ingeperkt en blijft het ‘nieuw’.

Sinterklaas 2.0
De laatste 3 dagen ben ik gaan nadenken over hoe we Sinterklaas en pakjesavond volgend jaar anders vorm kunnen geven, omdat het me op deze manier tegen begint te staan. Ik wil niet dat mijn kinderen het normaal gaan vinden dat ze alles krijgen wat op hun lijstje staat.
Ik heb daarom een aantal dingen besloten die we volgend jaar gaan doorvoeren.
Schoen zetten
Wij houden geen schema aan wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. Net als ik vroeger, mogen ze elke dag hun schoen zetten. De ene keer hebben de Pieten tijd om er wat in te doen, de andere keer hebben ze het te druk en zijn andere kinderen aan de beurt. Leren omgaan met teleurstellingen noem ik dat. Ik doe dit al zo vanaf het moment dat Maxim zijn schoen mag zetten en hij heeft er nooit moeilijk over gedaan.
Daarnaast krijgen ze geen cadeautjes meer in hun schoen. Maxim heeft dit jaar alleen een Sinterklaas doe-boek gekregen en af en toe wat pepernoten of ander snoepgoed.
Twee keer pakjesavond?
Ik denk dat ik niet kan vermijden dat beide families het leuk vinden om Sinterklaas te vieren en ik wil daar dan ook niet moeilijk over gaan doen. Wat ik wel ga doen, is sturen hoeveel de kinderen krijgen. Ik had zelf het idee om voor te stellen dat ik liever heb dat de kinderen 1 groter cadeau krijgen wat ze echt leuk vinden en waar ze echt mee zullen spelen, dan allerlei kleine cadeaus en prullaria.
De opa’s en oma’s van beide kanten willen met Sinterklaas de kleinkinderen iets geven. De ene kant geeft ons geld zodat wij wat voor ze uitzoeken, de andere kant koopt in overleg met ons iets voor de kinderen. Dit jaar was er al met mijn schoonzussen afgesproken dat wij niet nog eens cadeaus voor neefjes en nichtjes zouden kopen en dat vond ik een prima idee.
Bij mijn familie deden we dit wel, maar ik denk dat we hier volgend jaar ook mee gaan stoppen. Wellicht leggen we wel allemaal een klein bedrag bijeen om 1 groter cadeau per neefje/ nichtje te kopen. Hierover zijn we nog in overleg.
De 4 cadeautjes regel
En dan komen we aan bij de maatregel waarvan ik denk dat die het meest doeltreffend zal zijn; de 4 cadeautjes regel, oftwel the 4 gifts rule. Deze regel is vanuit Amerika overgewaaid en wordt daar erg veel toegepast rond kerst. Toen ik ervoor van hoorde wist ik gelijk dat we deze regel ook gaan toepassen. Hij werkt als volgt:
De kinderen krijgen
- 1 ding dat ze willen
- 1 ding wat ze nodig hebben
- 1 ding wat ze kunnen dragen
- 1 ding wat ze kunnen lezen/ van kunnen leren
Ik vind het een super idee! Als ik deze regel dit jaar had doorgevoerd, had Maxim bijvoorbeeld het Lego politiebureau gekregen (één ding wat ze willen), nieuwe stiften (één ding wat ze nodig hebben), een set pyjama’s (één ding wat ze kunnen dragen) en het boek ‘De Gruffalo’ of ‘Ik leer lezen’ (één ding wat ze kunnen lezen/ waar ze van kunnen leren).
Als je de regel echt streng wil toepassen, zou je online een verlanglijstje voor Sinterklaas kunnen maken en deze naar familie kunnen sturen. Daarbij zou je de uitleg kunnen geven je liever niet hebt dat de kinderen worden overladen met cadeaus. In ons geval zouden we ook kunnen zeggen dat de kinderen van beide opa’s en oma’s 1 cadeau krijgen en dat wij als ouders zijn de 4 cadeautjes regel toepassen.